آناتولی کارپوف ۶۰ ساله شد

تاریخ ثبت مقاله: 1390/03/02

به مناسبت سالروز تولد قهرمان اسبق جهان؛

آناتولی کارپوف ۶۰ ساله شد

"آناتولی کارپوف" یکی از بزرگترین بازیکنان شطرنج در طول تاریخ این رشته ورزشی است.از سال ۱۹۷۵تا ۱۹۸۵ عنوان قهرمانی شطرنج جهان را در اختیار داشت و در ۱۶۰ مسابقه معتبر بین المللی به عنوان قهرمانی دست یافته است. در راستای یکی از عناوین قهرمانیش در تورنمتهای معتبر و در سال ۱۹۹۴ ، در مسابقات لینارس با عملکرد ۲۸۹۵ یک رکورد را در تاریخ مسابقات بزرگ از خود به جا گذاشته است.

"آناتولی یوگنوویچ کارپوف" در ۲۳ ماه می ۱۹۵۱ در "زلاتوست" در منطقه "اورال" واقع در شوروی سابق به دنیا آمد."کارپوف" به عنوان یک اسطوره و یکی از بزرگترین بازیکنان در طول تاریخ شطرنج شناخته می شود.وی از سال ۱۹۷۵ تا ۱۹۸۵ به عنوان قهرمان رسمی جهان شطرنج دست یافته است.پس از آن در سه فینال قهرمانی جهان تا سال ۱۹۹۰ حضور داشته است. از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ عنوان قهرمانی فیده را در اختیار داشته و ۱۶۰ عنوان قهرمانی در مسابقات معتبر و بزرگ بین المللی را کسب نموده است.بالاترین ریتینگ بین المللی او ۲۷۸۰ می باشد که به مدت ۹۰ ماه در صدر جدول درجه داران بین المللی قرار داشته که تنها "کاسپاروف" توانست رکورد او را بعدها بشکند.

"آناتولی کارپوف" در سن ۴ سالگی شطرنج را از والدینش آموخت.۱۱ سال بیشتر نداشت که به عنوان کاندیدای استادی دست یافت و ۱۲ ساله بود که به مدرسه شطرنج "میخائیل بوتوینیک" راه یافت."بوتوینیک" در مورد او چنین می گوید:"این پسر استعداد شطرنج ندارد و آینده ای را نمی توان برای او در شطرنج حرفه ای متصور بود."

دانش "کارپوف" در مورد تئوری شطرنج در آن زمان در هم و بر هم بود.بعدها "کارپوف" دلیل پیشرفت در این زمینه را مدیون تکالیف "بوتوینیک" می داند.با کار و تلاش فراوان و مطالعه کتب و نشریات مختلف آموزشی تحت نظر "بوتوینیک" توانست به عنوان جوانترین استاد ملی در سن ۱۴ سالگی به سال ۱۹۶۶ خود را به جامعه شطرنج معرفی نماید.این رکورد با رکورد "بوریس اسپاسکی" در سال ۱۹۵۲ برابری می کرد.

سخنان "آلکساندر روشال" که به عنوان مربی "کارپوف" جوان انجام وظیفه می کرد و در آن زمان درجه ۲۴۳۰ را دراختیار داشت در مورد او جالب است."روشال" می گوید:زمانی که با یک بازیکن نوجوان بازی بلیتس می کنی، آن بازیکن به راحتی قربانی می دهد اما "کارپوف" از این نوع بازیکنان نیست.او نه تنها یک پیاده را به راحتی از دست نمی دهد بلکه یک خانه را هم به حریف واگذار نمی کند.

"روشال" زمانی با "کارپوف" به بازی بلیتس می پرداخت و دیگر شاگردان نظاره گر این بازیها بودند، هنگامی که "کارپوف" روز به روز قوی و قوی تر می شد.روزی "روشال" بازی را به شاگرد جوان خود باخت، او با خونسردی از شاگردانش می خواهد تا به عنوان تکلیف اشتباه او را حدس بزنند.روزهای بعد که او بازیهای بیشتری را به "کارپوف" باخت، از شاگردانش پرسید به نظر شما اشتباه من در کجاست؟ "کارپوف" جواب داد:شاید به دلیل اینکه من از تو بازیکن بهتری هستم!!

مسابقات کاندیداتوری و قهرمانی جهان

پس از آنکه "جیمز بابی فیشر" آمریکایی، عنوان قهرمانی جهان را به دست آورد، "کارپوف" در اولین مسابقه کاندیداتوری قهرمانی جهان ابتدا به مصاف "لو پولوگایفسکی" رفت و او را با نتیجه (+3 =5), از پش رو برداشت.سپس "بوریس اسپاسکی" قهرمان سابق جهان را با نتیجه  (+4 -1 =6),  شکست داد و در فینال مسابقات کاندیدای قهرمانی جهان "ویکتور کورچنوی" را با نتیجه (+3 -2 =19), مغلوب کرد تا به عنوان حریف "بابی فیشر" که در آن زمان عنوان قهرمانی جهان را دراختیار داشت برود اما" فیشر" که بر شرط و شروطش برای دفاع از عنوان قهرمانی جهان پافشاری می کرد( که از آن جمله در مورد نتیجه مسابقات که طبق آن هر کس که ۱۰ پیروزی بدون احتساب نتایج تساوی را به دست آورد به عنوان قهرمانی دست خواهد یافت و  در صورت کسب نتیجه مساوی ۹-۹ عنوان قهرمانیش حفظ خواهد شد.)"فیشر" به دلیل مورد موافقت قرار نگرفتن برخی از شروطش از دفاع از عنوان قهرمانیش امتناع کرد و فیده "کارپوف" جوان را به عنوان قهرمان جهان معرفی نمود."گری کاسپاروف" در جلد پنجم کتاب "پیشینیان بزرگ من" شانسهای "کاپوف" در برابر "فیشر" را برتر ارزیابی می کند و دلیل آنرا پیروزی "کارپوف" بر "اسپاسکی" در مسابقات کاندیدای قهرمانی جهان و رسیدن "کارپوف" به بلوغ حرفه ای و غیر فعال بودن "فیشر" به مدت سه سال گذشته در آن وقت می داند.


     "کارپوف" سال ۱۹۷۴ خود را برای رویارویی با "اولف آندرسون" آماده می کند


مسابقات کاندبدای ۱۹۷۴ و رویارویی با" ویکتور کورچنوی"

"کارپوف" پس از اینکه به عنوان قهرمان جهان معرفی شد و برای اینکه این به این عنوان رنگ و روی قانونی دهد، در تورنمتهای معتبر و سنگینی شرکت کرد و بازیکنان قدرتمندی را شکست داد،او  در آن زمان رکورد ۹ پیروزی پیاپی را به دست آورد که بعدها این رکورد توسط "گری کاسپاروف" با ۱۴ پیروزی ممتد در سال ۱۹۷۸ شکسته شد."کارپوف" برای دفاع از عنوان قهرمانیش در سال ۱۹۷۸ و در شهر "باگیو" فیلیپین به مصاف "ویکتور کورچنوی" رفت و با نتیجه +6 -5 =21 توانست از عنوان خود دفاع کند.سه سال بعد باز هم برای حفظ عنوانش با "کورچنوی" در "مرانو" ایتالیا نبرد کرد و اینبار با نتیجه +6 -2 =10  پیروز میدان بود.

"کارپوف" جلالش را بر تخت پادشاهی شطرنج جهان استوار داشت تا اینکه الهه انتقام او یعنی "گری کاسپاروف" پای به میدان گذاشت، در اولین مسابقه ای کا آنها با هم روبرو شدند، سال ۱۹۸۴ بود که طبق قوانین هر بازیکن که به ۶ پیروزی دست یابد به عنوان قهرمانی دست می یافت، این پیکار که در مسکو و در سال ۱۹۸۴ به انجام رسید پس از ۴۸ مسابقه و در حالی که مسابقه با نتیجه (+5 -3 =40)  به نفع "کارپوف" در جریان بود به یکباره و با تصمیم "فلورنس کامپومانس" رییس وقت فیده بدون معرفی قهران جهان، خاتمه یافته اعلام شد.یکسال بعد و با وضع قوانین جدید که طی آن نتیجه بازیها در ۲۴ مسابقه مشخص می شد و امتیاز مساوی ۱۲-۱۲ "کارپوف" را به عنوان قهرمان جهان معرفی می کرد آعاز شد و اینبار "کاسپاروف" با نتیجه (+3 -5 =16). حریف خود را شکست داد و به عنوان جوانترین قهرمان تاریخ شطرنج دست یافت.

"کارپوف" سه بار دیگر با "کاسپاروف" بر سر عنوان قهرمانی شطرنج جهان به مبارزه نشست. سال ۱۹۸۶(لندن و لنینگراد)،۱۹۸۷ سویل و ۱۹۹۰(نیویورک و لیون) و در هر سه مرتبه با نتیجه نزدیک مسابقات را واگذار کرد.این آخرین باری بود که این دو مبارز بر سر عنوان قهرمانی جهان با هم پیکار داشتند و درمجموع ۱۴۴ بازیهای برگزار شده بین آنها "کارپوف" ۱۹ برد،۱۰۴ تساوی و ۲۱ باخت را رقم زد. 

پس از اختلاف "کاسپاروف" با فدراسیون بین المللی شطرنج جهان و کناره گیری او از فیده،"کارپوف" بار دیگر این شانس را پیدا کرد تا به عنوان قهرمانی فیده دست یابد.او ابتدا "یان تیمان"که در مسابقات کاندیدای قهرمانی جهان همان سال به "نایجل شورت" باخته بود را شکست داد و به عنوان قهرمانی فیده دست یافت."کارپوف" یکبار دیگر برای دفاع از عنوان قهرمانی فیده و اینبار به مصاف "گاتا کامسکی" در سال ۱۹۹۶ رفت و  او را با نتیجه (+6 -3 =9) از پیش رو برداشت.دو سال بعد و با تغییر سیستم برگزاری مسابقات و برگزاری به روش حذفی،"کارپوف" به صورت مستقیم در فینال با "ویسواناتان آناند" به مبارزه نشست و با نتیجه(+2 -2 =2) و برتری ۲-۰ در مرحله تکمیلی، عنوان قهرمانیش را حفظ نمود.اما در دور بعد و با تغییر قوانین که طی آن قهرمان جهان هم می بایست در مسابقات مقدماتی شرکت کند، از حضور در مسابقات قهرمانی فیده امتناع کرد.

شرکت در تورنمتها

همانطور که پیش تر عنوان شد، "کارپوف" در مسابقات متعددی به عنوان قهرمانی دست یافته است اما نقطه عطف این حضور را باید در مسابقات "لینارس ۱۹۹۴" عنوان کرد که در آن سال و پیش از برگزاری مسابقات و با توجه به دو قطبی شدن مقام قهرمانی جهان، "کاسپاروف" گفته بود که فرد قهرمان این مسابقات به عنوان قهرمان اصلی شطرنج جهان شناخته خواهد شد. "کارپوف" با توجه به این اظهارات و در رویارویی با تمامی بزرگان دنیای شطرنج نظیر "کاسپاروف،آناند،کرامنیک،توپالف،گلفاند" و ... با نتیجه ۱۱ از ۱۳ و به جا گذاشتن عملکرد ۲۹۸۵ رکوردی خیره کننده ثبت نمود.


لینارس ۱۹۹۴ و ثبت رکوردی تاریخی

او در این دوره از مسابقات و با ۲.۵ امتیاز اختلاف،بالاتر از "کاسپاروف" و "شیروف" قرار گرفت و بازیهای تحسین بر انگیز به نمایش گذاشت که از آن جمله می توان به پیروزی او بر "توپالف" اشاره کرد. این رکورد تنها در سال ۲۰۰۹ و با ظهور نابغه ای به نام "مگنوس کارلسن" نروژی در مسابقات "چشمه مروارید" چین شکسته شد. "کارلسن" در این دوره از  مسابقات، عملکردی معادل ۳۰۰۲ از خود به جا گذاشت.

مشاهده جدول در ابعاد بزرگتر همراه با امتیاز شکنیها

امروزه "کارپوف" فعالیت گذشته را در سطح اول شطرنج جهان ندارد و تنها حضورش به مسابقات همزمان و سریع معطوف می شود.وی به عنوان بازیکنی سرعتی یکبار در سال ۲۰۰۲ و در نیویورک با نتیجه ۲.۵-۱.۵ "کاسپاروف" را که در آن زمان در اوج آمادگی بود شکست داد.این دو بازیکن سال ۲۰۰۹ و به پاسداشت، ربع قرن رویارویی با هم به رقابت پرداختند که آن مسابقه را "کاسپاروف" با نتیجه ۹-۳ به نفع خود پایان داد.

کاندیدای ریاست فیده

مارچ ۲۰۱۰ "کارپوف" کاندیداتوری خود را برای احراز پست ریاست فیده اعلام کرد.این مبارزه پر حرف و حدیث در سپتامبر ۲۰۱۰ به رای گذاشته شد که طی آن "کارپوف" با کسب ۵۵ رای در مقابل ۹۵ رای ماخوذه "کرسان المژینوف" بازنده شد."کاسپاروف،کارلسن،نایجل شورت" و تنی چند از بزرگان دنیای شطرنج در این مبارزه از "کارپوف" حمایت کردند.

"کارپوف" در تلویزیون روسیه

دوشنبه شب "گری کاسپاروف" در بیشتر کانالهای تلویزیونی روسیه ظاهر می شود و در مورد سرسخترین حریف دوران شطرنجی اش به گفتگو می نشیند.این اولین حضور "کاسپاروف" در تلویزیون روسیه پس ار جنجالهای سیاسی او در سالهای گذشته است.

سالروز تولد "آناتولی کارپوف" بر همه دوستداران او مبارک باد

 


 

نظرات

نام

ایمیل   (نمایش داده نخواهد شد)
نظر

حامیان


قهرمانان
  • استاد بزرگ شاهین لرپری زنگنه
    استاد بزرگ شاهین لرپری زنگنه
    قهرمان لیگ برتر باشگاهای کشوربه همراه تیم سایپا وکسب مقام اول (میز3) در سال 1398
    کسب عنوان برترین بازیکن جوان آسیا از سوی فدراسیون شطرنج آسیا (2016)
    شرکت در مرحله نیمه نهایی مسابقات قهرمانی کشور وراه یابی به فینال مسابقات در سال 1396
    نایب قهرمانی لیگ برتر باشگاهای کشوربه همراه تیم ذوب آهن وکسب مقام اول (میز1) در سال 1395
    کسب اخرین نورم استاد بزرگی در مسابقات المپیادجهانی به همراه تیم ملی بزرگسالان
    کسب مقام سوم قهرمانی جهان در رده سنی زیر 18 سال -2016
    کسب مدال طلای تیمی قهرمانی جهان در المپیاد زیر 16 سال 2015 - مغولستان
    کسب عنوان قهرمانی اسیا در رده سنی زیر 16 سال - 2015(کره جنوبی)
    کسب مقام دوم مشترک اوپن گرجستان 2015
    کسب اولین نورم استادبزرگی در تیرماه 94 (بلغارستان)
    کسب عنوان استادی بین المللی در فروردین 94(تایلند)
    کسب عنوان سومی تیمی مسابقات المپیاد جهانی 2014 مجارستان
    قهرمان اسیا در رده سنی زیر 16 سال -2014- هند
    کسب مدال تیمی مسابقا بین المللی قونیه ترکیه 2014
    کسب مدال برنز تیمی مسابقا بین المللی قونیه ترکیه 2013
    مقام دومی قهرمانی اسیا - رده سنی زیر 14 سال - ایران 2013
    مقام دوم تيمي و كسب مدال نقره ميز 5 در المپياد جهاني زير 16 سال (تركيه - 2012)
    مقام اول تیمی مسابقات قونیه - ترکیه 2012
    قهرمان اسیا در رده سنی زیر 14 سال سريلانكا و کسب مدال تیمی زیر 14 سال
    کسب مدال نقره تیمی سریع زیر 14 سال سریلانکا 2012
    مقام چهارم (مشترک با سوم ) جهان زیر 12 سال برزیل 2011
    قهرمان اسيا زير 12 سال فیلیپین 2011
    مقام ششم جهان زیر 12 سال 2010 یونان
    مقام هفتم جهان زیر 10 سال ترکیه 2009
    قهرمان اسيا زیر 10 سال 2009 هند و همچنین طلای تیمی زیر 10 سال
    مقام اول كشور در رده سني زير 12 سال
    مقام چهارم مسابقات زیر 14 سال قهرمانی جهان 2011
    قهرمان کشوردر سال 90-1389
    کسب مدال طلای asean ویتنام 2009 و اخذ عنوان استادی فیده
    کسب مدال تیمی زیر 10 سال - ویتنام 2008

  • استاد بین المللی  نیما جوانبخت
    استاد بین المللی نیما جوانبخت
    کسب مقام سوم اسیا در رده سنی زیر 20 سال - 2015 قرقیزستان
    کسب مقام قهرمانی کشور در رده سنی زیر 20 سال - 1394
    کسب مقام دومی مسابقات سریع و چهارمی متعارف قهرمانی اسیا - رده سنی زیر 18 سال -ایران 2013
    كسب مقام دوم تيمي در مسابقات المپياد جهاني زير 16 سال (استانبول 2012)
    مقام چهارم زير 16 سال اسيا (2012 سريلانكا)
    مقام اول اسيا در مسابقات سريع و بليتس زير 16 سال اسيا (2012 سريلانكا)
    مقام دوم تيمي زير 16 سال اسيا (2012 سريلانكا)
    مقام ششم مسابقات قهرمانی جهان در رده سنی زیر 16 سال 2011
    قهرمان جشنواره سراسری کشور در سال 90
    مدال نقره زیر 16 سال اسیا فیلیپین 2011
    نفر سوم مسابقات قهرمانی کشور در رده سنی زیر 16 سال
    مدال برنز تیمی المپیاد جهانی2011 - مدال طلای انفرادی المپیاد جهانی 2011
    مدال طلای تیمی مسابقات ازاد ترکیه 2011

  • استاد فیده انوشا مهدیان
    استاد فیده انوشا مهدیان
    نائب قهرمان مسابقات برق آسا زون غرب آسیا رده زیر 20 سال 2022 - قرقیزستان
    مقام سوم مسابقات المپیاد جهانی گروه B سال 2022 - هند
    نایب قهرمان مسابقات قهرمانی بانوان کشور سال 1400 و عضویت در تیم ملی بزرگسالان کشور - کرمانشاه
    مقام سوم مسابقات جوانان آسیا رده زیر 20 سال 2021 - کسب دومین نورم استادی بین المللی - سریلانکا
    قهرمان تیمی(تیم سایپا تهران)مسابقات لیگ برتر کشور 1398 - تهران
    مقام سوم مسابقات نوجوانان جهان رده زیر 16 سال 2019 - هند
    نایب قهرمان مسابقات قهرمانی بانوان کشور سال 1398 و عضویت در تیم ملی بزرگسالان کشور - رشت
    مقام سوم مسابقات زون 3/1 بانوان آسیا سال 2019 - کسب اولین نورم استادی بین المللی - اردن
    نائب قهرمان تیمی(تیم ذوب آهن اصفهان) لیگ برتر کشور 1397 - تهران
    قهرمان مسابقات قهرمانی بانوان کشور سال 1397 و عضویت در تیم ملی بزرگسالان کشور - گرگان
    نایب قهرمان مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 16 سال 1397 - قزوین
    نایب قهرمان مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 20 سال 1397 - زنجان
    مقام سوم تیمی مسابقات المپیاد جهانی شطرنج رده زیر 16 سال 2018 - هند
    قهرمان میز بانوان(تیم ذوب آهن اصفهان)مسابقات لیگ برتر کشور 1396 - رشت
    نائب قهرمان مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 20 سال 1396 - گرگان
    قهرمان مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 16 سال 1396 - ساری
    نائب قهرمان مسابقات قهرمانی سریع آسیا رده زیر 20 سال 1396 - شیراز
    نائب قهرمان تیمی(تیم ذوب آهن اصفهان)مسابقات لیگ برتر کشور 1395 - تهران
    نایب قهرمان مراحل اول و دوم مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 14 سال 1395 - سمنان
    نایب قهرمان مرحله اول مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 20 سال 1395 - یزد
    مقام سوم مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 14 سال 1394 - قزوین
    قهرمان مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 20 سال 1394 - ماهشهر
    قهرمان مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 12 سال 1393 - ساری
    مقام سوم مسابقات قهرمانی کشور رده زیر 12 سال 1392 - قزوین

  • استاد فیده طناز ازلی
    استاد فیده طناز ازلی
    قهرمان بانوان کشور - ۱۴۰۳
    مقام سوم مسابقات قهرمانی بانوان کشور سال 1397 و عضویت در تیم ملی کشور
    نائب قهرمان کشور در رده سنی زیر 18 سال 1397
    مقام دوم مسابقات آسیایی رده سنی زیر 16 سال 2017
    مقام سوم سریع قهرمانی آسیا رده سنی زیر 16 سال 2017
    قهرمان کشور دررده سنی زیر16سال دختران 1395
    نایب قهرمان رده سنی زیر 15 سال دختران مدارس اسیا و کسب عنوان wcm - تهران 2016
    نایب قهرمان کشور در رده سنی زیر 14 سال - 1393

  • ارشیا محمدیان سبچانی
    ارشیا محمدیان سبچانی
    مقام سوم مسابقات برق آسا غرب آسیا در رده سنی زیر 18 سال- 2024- سریلانکا
    مقام اول مسابقات سریع غرب آسیا در رده سنی زیر 18 سال- 2024 - سریلانکا
    مقام سوم زیر ۱۴ سال قهرمانی کشور در سال ۱۴۰۳
    قهرمان کشور در مسابقات استاندارد زیر ۱۴ سال ۱۴۰۲
    قهرمان رده سنی زیر ۱۴ سال مسابقات سریع قهرمانی کشور در سال ۱۴۰۲
    مقام دوم رده سنی زیر ۱۲ سال مسابقات برق آسای قهرمانی کشور - تهران 1401
    مقام سوم مسابقات برق اسای آسیایی در رده سنی زیر ۱۲ سال در بالی اندنزی - 2022
    قهرمان زیر 10سال استان - 1398

  • استاد فیده بانوان مائده یوسفیان
    استاد فیده بانوان مائده یوسفیان
    قهرمان زیر ۱۴ سال کشور در سال ۱۴۰۳
    کسب مقام دومی جهان در رده سنی زیر 12 سال - گرجستان 2022
    اول تیمی زیر 12 سال اسیا - 2021- انلاین
    مدال برنز زیر 10 سال کشور - 1398
    مقام اول زیر 10 سال استان - 1398
    مقام سوم زیر 8سال جام اینده سازان کشور -اردیبهشت 1397
    مدال برنز زیر 10 سال کشور - 1398

  • هستی خسروی
    هستی خسروی
    مقام دوم زیر ۱۶ سال قهرمانی کشور در سال ۱۴۰۳
    مقام دوم زیر 12 سال استان - 1398
    مقام دوم رده سنی زیر 10 سال1396
    کسب عنوان سومی قهرمانی جهان در رده سنی زیر 8 سال -216
    قهرمان کشور در رده سنی زیر 8 سال دختران - 1394
    نایب قهرمان رده سنی زیر 6 سال جشنواره کشور - 1392

  • فاطمه مشهدی
    فاطمه مشهدی
    قهرمان کشور در رده سنی زیر ۱۶ سال در سال ۱۴۰۲
    نایب قهرمان کشور در رده سنی زیر ۱۶ سال مسابقات سریع در سال ۱۴۰۲
    مقام اول کشور در رده سنی زیر 12 سال - 1398
    کسب مقام سوم زیر 12 سال کشور درسال 1397
    مقام سوم رده سنی زیر 10 سال 1396
    کسب عنوان دومی مسابقات سریع مدارس اسیا در رده سنی زیر 9 سال دختران - تهران 2016
    نایب قهرمان کشور در رده سنی زیر 8 سال دختران - 1394
    قهرمان کشور در جشنواره کشوری رده سنی زیر 6 سال - تهران - 1392

  • استاد فيده پرنيان عباسي
    استاد فيده پرنيان عباسي
    کسب مقام سوم رده سنی زیر 12 سال کشور در سال 1391
    کسب مقام اول مشترک و عنوان استادي فيده مسابقات اسه ان در مسابقات اسه ان 2012
    مقام دوم قهرمانی کشور در رده زیر 10سال- سال 90-1389