روش های پوئن شکنی هارکنس میانی، برزیلی، کاشدان
پوئن شکنی هارکنس میانی
۱- در این روش مجموع امتیازات حریفان هر بازیکن با هم جمع می شود.به استثنای:
الف) بالاترین و پایینترین امتیازات حریفان، در مسابقاتی که در ۸ دور یا کمتر برگزار می شود.
ب) دو امتیاز بالا و دو امتیاز پایین حریفان، در مسابقاتی که در ۹ تا ۱۲ دور برگزار می شود.
ج) سه امتیاز بالا و سه امتیاز پایین حریفان، در مسابقاتی که در ۱۳ دور یا بیشتر برگزار می شود.
در این روش نتایج بازیهای انجام نشده یا استراحتها محاسبه نمی شود.
مثال: در یک مسابقه سوئیسی در ۶ دور بازیکنهای A و B با امتیاز برابر ۶ به پوئن شکنی می رسند. همان گونه که در جدول زیر مشاهده می شود به کارگیری روش بوخ هولتس چاره ساز نیست:
ولی با بکارگیری روش هارکنس میانی بیشترین و کمترین امتیاز حریفان هر دو بازیکن حذف می شود (در این مثال مشابه روش بوخ هولز میانی ۱). بازیکن B با ۱۳ امتیاز در برابر ۱۲/۵ امتیاز در پوئن شکنی برنده می شود.
………………………………………….
۲- روش برزیلی
این روش شبیه به روش هارکنس میانی است. با این تفاوت که پس از اعمال هارکنس میانی، از میان امتیازهای باقی مانده حریفان، پایینترین امتیازات حذف می شود تا جایی که یکی از بازیکنان در پوئن شکنی برنده شود.
مثال: طبق جدول زیر بازیکنان A و B پس از اعمال پوئن شکنی هارکنس میانی همچنان پوئن شکنی یکسان دارند.
اما با بکار گبری این روش و حذف پایینترین امتیاز باقی مانده برای هر بازیکن چنین نتیجه ای حاصل می شود: بازیکن B با نیم امتیاز برتری در پوئن شکنی برنده می شود.
……………………………………….
۳- روش کاشدان
در این روش در ازای هر برد ۴ امتیاز، هر مساوی ۲ امتیاز و هر باخت یک امتیاز به بازیکن اختصاص داده می شود. و به باختهایی که بدون انجام مسابقه حاصل شده باشد ۲ امتیاز داده می شود .
مثال بازیکنان A و B در امتیاز ۴ مساوی هستند. با بکارگیری روش کاشدان بازیکن A با ۱۸ امتیاز در برابر ۱۷ امتیاز بازیکن B برنده پوئن شکنی خواهد بود.
………………………………..
در تنظیم مطلب فوق از دستنوشته های استاد پیش کسوت حسینقلی سالور و استاد آبتین گلکار و همچنین راهنمایی های استاد فریدون اسکندری استفاده شده است.
نقل از سایت شطرنجباز