نایب رییس بانوان فدراسیون شطرنج: به شایستگی جوانان اعتماد شود
وی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: در فدراسیون شطرنج با اعتماد به شایستگی های جوانان در بخش بانوان و مردان، نتایج درخشانی بدست آمده که موفقیت کاروان ورزشی ایران به سی و نهمین دوره المپیاد جهانی شطرنج، حاصل این اعتمادسازی بود.
گفت و گو در حوزه ورزش شطرنج با زنی که خود در این رشته دستی بر آتش دارد، کار ساده ای نیست، خانواده او همه شطرنجی هستند،'شهیدیان' نویسنده ای است که چندین کتاب در حوزه شطرنج به زیور طبع آراسته کرده است، فرزندش نخستین قهرمانی تاریخ ایران است که در سن 10 سالگی قهرمان جهان شد، او سال ها در حوزه ورزش در بخش های مختلف مسوولیت داشته است و اکنون نایب رییس بانوان فدراسیون شطرنج است.
وی در این گفت و گو با چهره ای اندوهبار سرگذشت فرزندش را واکاوی کرد، آرزو کرد روند امور در حوزه ورزش و به خصوص شطرنج به سمتی برود که قهرمانان ملی مورد حمایت دولت قرار گیرند، نقبی به وضعیت استعدادیابی در فدراسیون شطرنج زد و به صراحت با انحصارطلبی در ورزش مخالفت کرد و گفت: نباید به گونه ای رفتار کرد که انحصار قهرمانی یک ورزشکار در اختیار فرد یا گروهی قرار گیرد.
شهیدیان نگاه جنسیتی در رشته شطرنج را انکار کرد، از محدودیت های فدراسیون شطرنج گفت و وعده های سازمان تربیت بدنی برای توسعه شطرنج در کشور را به فال نیک گرفت و گفت: در نشست هایی که با مسوولان سازمان تربیت بدنی برگزارشد، از فدراسیون شطرنج خواسته شده است زمینه استخدام 10 مربی خارجی شطرنج در ایران فراهم شود.
نایب رییس بانوان فدراسیون شطرنج گفت: چنانچه این وعده ها محقق شود، امکانات فدراسیون شطرنج در بخش حمایت از استعدادهای شطرنجی جهش قابل توجهی خواهد یافت و فدراسیون می تواند همه استعدادها در حوزه شطرنج را زیر پوشش چتر حمایتی خود قرار دهد.
شهیدیان گفت: در شرایط کنونی، فدراسیون شطرنج محدودیت هایی دارد، بودجه اش محدود است و همین بودجه محدود باید در بخش های مختلف توزیع شود.
وی گفت: در صورت وجود بودجه مناسب، با برنامه ریزی درست و مدون، می توانیم این اطمینان را بدهیم که در یک دوره کوتاه مدت تعداد استادان بزرگ کشور افزایش یابد.
نایب رییس بانوان فدراسیون شطرنج از تفاوت ماهوی رشته ورزشی شطرنج با دیگر رشته ها سخن گفت و تاکید کرد: مثلا تفاوت فاحش شطرنج با رشته ورزشی فوتبال در آن است که اگر در فوتبال یک گل در ابتدای بازی خورده شود، 90 دقیقه فرصت جبران وجود دارد، اما یک اشتباه کوچک در بازی شطرنج، غیر قابل جبران است و احتمال دارد به باخت منجر شود.
شهیدیان به دلیل همین ویژگی بازی شطرنج از پیش بینی نتایج شطرنجبازان ایرانی اعزامی به مسابقات آسیایی 2010 میلادی چین خودداری کرد و گفت: پیش بینی نتایج مسابقات شطرنج گوانگجو 'دشوار' است.
وی توضیح داد که 'در قاره کهن کشورهایی مانند چین و هند که حریفان ایران هستند بسیار قدر و مطرح هستند. این کشورها در جهان شطرنج نیز جایگاه ویژه ای دارند و همیشه در زمره کشورهای صاحب سبک و مطرح جهان شطرنج بوده اند.
نایب رییس بانوان فدراسیون شطرنج البته این نکته را گفت که 'امیدوارم دختران شطرنج باز ایران در مسابقات آسیایی گوانگجو موفق باشند'.
شهیدیان با اشاره به تمرکز فدراسیون شطرنج برای حضور قدرتمند در بازی های آسیایی گوانگجو، گفت: فدراسیون شطرنج از ابتدا سال با زمانبندی دقیق، برنامه های آماده سازی تیم ملی مردان و زنان شطرنجباز ایران را پیگیری کرده است و چند مربی مطرح خارجی شطرنج برای ارتقای سطح آمادگی شطرنجبازان ملی پوش تمرینات فشرده ای را طراحی کرده اند.
وی تاکید کرد: در نتیجه این برنامه ریزی ها، ادعا داریم تیم شطرنج ایران در هر دو بخش مردان و زنان دیگر برای سایر تیم ها زنگ تفریح نیستند.
شهیدیان افزود: البته که نتایج ملی پوشان ایران در مسابقات آسیایی گوانگجو قابل پیش بینی نیست، اما چنانچه بتوانیم با همان توانمندی که در سی و نهمین دوره المپیاد جهانی شطرنج در 'خانتی مانسیسک' ظاهر شدیم، در چین روبروی حریفان خود ظاهر شویم، حتما مدال های رنگین را بدست خواهیم آورد.
نایب رییس بانوان فدراسیون شطرنج در این گفت و گو همچنین نگاه جنسیتی به حوزه شطرنج را رد کرد و گفت: شطرنجبازان هیچ منعی از لحاظ پوشش و نوع لباس ندارند و به همین دلیل امکان آن وجود دارد که شطرنجبازان زن در جداول آزاد نیز بازی کنند.
وی افزود: بسیاری از دختران شطرنجباز ایرانی در مسابقات آزاد که مردان نیز حضور دارند، بازی می کنند و به مسابقات مختلف بین المللی نیز اعزام می شوند و این از ویژگی های منحصر به فرد شطرنج است که زنان نیز می توانند در جداول آزاد به رقابت بپردازند.
شهیدیان از گسترش شطرنج در میان دختران در چند سال اخیر گفت و تاکید کرد: به نظر می رسد یکی از مهمترین دلایل گسترش شطرنج در جامعه زنان کشور، امکان حضور زنان شطرنجباز در جداول آزاد باشد، هر چند در شطرنج به دلیل ویژگی پرورش ذهن بازیکن، در چند سال اخیر بیشتر مورد توجه و اقبال جامعه قرار گرفته است.
از شهیدیان در خصوص علت کم توجهی مسوولان وقت ورزش کشور به سید جواد علوی زمانی که قهرمان رده سنی زیر 10 سال جهان شد، سووال شد.
وی که آشکارا چهره اش با شنیدن این سووال اندوهگین شد، گفت: سید جواد علوی زمانی که قهرمان جهان شد، شطرنجبازانی چون 'تیمور رجب اف' آذربایجانی در رده سنی وی قرار داشتند و علوی موفق شد در جدال رودررو، او را شکست دهد و قهرمان جهان شود.
'آن زمان 'رجب اف' همه سرمایه کشورش بود، اما در مقابل سیدجواد علوی موفق نشد و علوی قهرمان جهان شد'.
نایب رییس بانوان فدراسیون شطرنج گفت: قبول دارم اگر به آن قهرمانی ارج نهاده می شد و مسوولان ورزش کشور علوی مقدم را زیر چتر حمایتی خود می گرفتند، امروز موقعیت این شطرنجباز در جهان شطرنج بهتر از وضعیت کنونی بود.
شهیدیان گفت: اگر نهاد ورزش کشور استعدادها توجه لازم می کرد، قطعا اثرگذاری مطلوبتری را در ورزش شاهد بودیم، اما در آن زمان یک سری مسائلی مطرح بود که عده ای قربانی شدند، اکنون این مسائل وجود ندارد و می توان امیدوار بود که آنچه بر سر علوی مقدم آمد دیگر تکرار نخواهد شد.
نقل از خبرگزاری ایرنا