احسان قائم مقامی ( اولین استاد بزرگ شطرنج ایران ) که مسابقات المپیاد جهانی را در پیش رو دارد ، معتقد است کمبود بودجه ضربهای جدی به پیکر شطرنج کشور وارد میکند و این ناشی از حمایت ضعیفی است که از فدراسیون شطرنج و موفقیتهای این رشته ورزشی میشود .
قائم مقامی در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ، درباره برنامههای خود در آینده ، اظهار کرد : چندین مسابقه را پیش رو دارم . مهمترین آن المپیاد جهانی است که در کشور ترکیه برگزار میشود . هم چنین برای شرکت در مسابقات آزاد جهانی از طرف کشورهای سوئیس ، چک ، آلمان و بلغارستان دعوت شدهام . پس از بررسی ، در نهایت به دو دعوتنامه پاسخ مثبت میدهم .
وی ادامه داد : احتمالا چند روز قبل از آغاز المپیاد نیز یک بازی تدارکاتی با تیم ملی ارمنستان ( قهرمان حال حاضر المپیاد جهانی شطرنج ) برگزار میکنیم .
قائم مقامی با اشاره به مشکلات مالی و معیشتی شطرنج بازان کشور ، گفت : عدم حمایت از شطرنج بازان به کار تمریناتی بازیکنان لطمه زیادی وارد کرده است . قهرمانانی که بیش از بیست سال در این ورزش تلاش کردهاند و تعداد زیادی مدال آسیایی و جهانی را کسب کردهاند ، به لحاظ معیشتی تامین نیستند . در دوره آمادگی خود که میتوانند برای تیم ملی موثر باشند ، مجبور هستند به کارهای فرعی مثل تدریس و آموزش روی بیاورند .
وی ادامه داد : وزیر محترم ورزش ، آقای عباسی و معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان آقای سجادی قول دادهاند که شطرنج و بازیکنان شاخص این رشته حمایت بیشتری داشته باشند و نقیصههای دورههای قبل را برطرف کنند که متاسفانه تا به امروز این وعده محقق نشده است . البته میدانم که فدراسیون تلاش خود را میکند ، اما توجه وزارت ورزش و جوانان نیز ضروری است . هم چنین بخش خصوصی هم باید به رشتههایی مانند شطرنج نگاه ویژهتری داشته باشد .
استاد بزرگ شطرنج ایران یادآور شد : با داشتن رکورد گینس ، 23 مدال آسیایی ، چهار مقام قهرمانی دانشجویان جهان دو مدال المپیک بازیهای فکری و 15 سال بازیکن شماره یک ایران بودن ، از صندوق حمایت از ورزشکاران و پیشکسوتان ، در ماه تنها مبلغ 148 هزار تومان را دریافت میکنم . در حالی که بعضی از افراد علیرغم سابقه و افتخارات مشابه ، 15 تا 20 برابر مبلغ دریافتی من ، از صندوق حقوق میگیرند .
قائم مقامی با گلهگذاری از سیستم ورزش ایران ، اظهار کرد : بیش از 90 درصد توجه ورزش کشورمان به فوتبال معطوف است که این موضوع باعث شده رشتههای دیگر لطمه بخورند .
وی افزود : یک فوتبالیستی که حتی در آسیا هم چندان مطرح نیست و در کل زندگیاش کمتر از 15 سال ورزش حرفهای انجام داده است ، به لحاظ فنی با یک قهرمان تکواندو ، شطرنج یا پینگپنگ قابل مقایسه نیست ، اما به اندازه کل تشکیلات یک رشته ورزشی در سال درآمد دارد . این نشان از نارسایی سیستم ورزش کشور است و در نهایت باعث میشود چهرههای ورزشی از مسیر اصلی خارج شده ، بعضی جذب کشورهای خارجی میشوند ، بعضی دیگر مایوس شده و برای کسب درآمد به راههای دیگر قدم میگذارند . افرادی نیز هستند که روی اجبار به راه خود ادامه میدهند ، بدون این که به جایگاهی که شایستهشان است ، دست یابند .
مرد شماره یک شطرنج ایران ، مسیری که ورزش طی میکند را مسیری نادرست عنوان کرد و گفت : حقوق و پاداشهایی که داده میشود ، کاملا غیرعادلانه است . سختی رشتهها اندازه گیری نمیشود که این نگاه اصلا منصفانه نیست . برای مثال در رشته شطرنج بیش از 20 سال طول میکشد تا یک بازیکن به اوج قدرت خود نزدیک شود ، معمولا شطرنج بازان در سنین 37 تا 40 سالگی به نقطه اوج خود میرسند ، در حالی که در بسیاری از رشتههای ورزشی یک ورزشکار با زحمت شش یا هفت ساله میتواند قهرمان جهان و المپیک شود .
وی ادامه داد : خیلی از ورزشکاران ما با سختی زندگی میکنند که فکر میکنم این سختی شایسته آنها نیست . من در حال حاضر روزی 12 ساعت و بدون مربی تمرین میکنم ، در حالی که رقبای من همزمان شش مربی دارند . هزینه مربی تنها یک نفر از آنها سه میلیون دلار در سال بوده و برای من سه میلیون تومان است و این یعنی برای آنها 1800 برابر بیشتر از من هزینه میشود . با این شرایط از من توقع دارند که مقابل تمام حریفانم پیروز شوم ، بدون آن که بپرسند از لحاظ آسایش و آرامش فکری تامین بودهام ، یا نه ؟
استاد بزرگ شطرنج ایران در ادامه ، تصریح کرد : بعضی از باشگاهها نیز به تعهدات خود عمل نمیکنند و به ناحق حقوق بازیکنان را ضایع میکنند . من دو سال پیش با تیم پرسپولیس قرارداد سه ساله بستم و یک سال هم برای این تیم بازی کردم ، متاسفانه در همان یک سال ، 20 درصد از قرارداد بازیکنان پرداخت نشد . در سال دوم نیز یک هفته قبل از آغاز مسابقات باشگاه اعلام کرد که نمیتواند از بازیکنان حمایت کند و بازیکنان یک سال تمام و بدون دریافت حقوق در این تیم ماندند فقط به این دلیل که تیم حفظ شود تا ضربهای به پیکر لیگ برتر وارد نشود .
وی خاطر نشان کرد : در سال گذشته با نام تهران و بدون اسپانسر در مسابقات شرکت کردیم . با وجود این که خیلی از مسئولان میتوانستند ما را حمایت کنند ، این کار را انجام ندادند ، من و آقای مرتضی محجوب هزینههای تیم را پرداخت کردیم و بازیکنان نیز هزینههای رفت و آمد خود به مسابقات را پرداخت میکردند . جا دارد از تمامی بازیکنان خوب و با اخلاق تیم که فقط به خاطر شطرنج این شرایط سخت را تحمل کردند ، تشکر کنم .
قائم مقامی با اشاره به منحل شدن تیم شطرنج سایپا نیز ، بیان داشت : بیش از هفت سال برای سایپا که یک تیم موفق در آسیا و ایران بود ، بازی می کردم ، جالب است که در همان زمان برای اولین بار ایران صاحب سه استاد بزرگ شد و شطرنج بازان موفقیتهای بسیار با ارزشی را در عرصه های بینالمللی تجربه کردند . میخواهم بپرسم چرا تیم شطرنج سایپا که موفقترین تیم ، در این سالها بوده دیگر در بین تیمهای ورزشی جایی ندارد ؟
مرد شماره یک شطرنج ایران در پایان اظهار کرد : رشته شطرنج به لحاظ مدال آوری ، در سالهای اخیر بسیار خوب عمل کرده و همچنین این رشته در بین خانوادهها یکی از مقبولترین رشتههای ورزشی است و حمایت خانوادهها از شطرنج با اکثر رشتههای دیگر ورزشی قابل مقایسه نیست ، مسئولان باید از این رشته حمایت بیشتری داشته باشند .
به گفته قائم مقامی احتیاج است مدیران ورزشی ما نگاه فراگیری به سایر رشتههای ورزشی داشته باشند و باید بدانند ، وظیفه مدیری که میخواهد به کشورش خدمت کند ، تنها جذب اسپانسر یا گرفتن دقایق حق پخش نیست ، برای رشتههایی مانند تنیس روی میز و شطرنج که به لحاظ رسانهای بر آنها انزوای نسبی حاکم بوده باید هزینه کرد . در غیر این صورت ورزش کشور تباه شده و عمر قهرمانی کوتاه میشود .
وی ادامه داد : خواهش من از مدیران بخش دولتی و خصوصی این است که به ورزش و جوانان با دیدگاههای ارزشی و سازنده نگاه کنند تا بتوانیم در تمام شئونات و در آیندهای نزدیک ایرانی بالندهتر را شاهد باشیم .
برگرفته از : خبرگزاری دانشجویان ایران ( ایسنا )
تدوین و تنظیم : همدان شطرنج