ربات ها در سوگ پدر نشستند
پدر هوش مصنوعی درگذشت
در حالی که دنیای فناوری هنوز از شوک مرگ "استیو جابز" بنیان گذار شرکت اپل بیرون نیامده بود، خبر فوت "دنیس ریچی" ابداع کننده زبان برنامه نویسی Cو یکی از بنیان گذاران سیستم عامل یونیکس منتشر شد. اما این پایان اخبار حزن انگیز این روزهای دنیای فناوری نبود چرا که جان مک کارتی، یکی دیگر از بزرگان فناوری و پدرهوش مصنوعی روز دوشنبه مورخ سوم آبان ماه در سن ۸۴ سالگی در استنفورد کالیفرنیا درگذشت.
مک کارتی در سال 1955 برای اولین بار مفهوم هوش مصنوعی را عنوان کرد. او با برگزاری همایشی به نام "دارت موث" در سال 1956 که به مدت یک ما به طول انجامید، به بحث و تحقیق در زمینه هوش مصنوعی با کارشناسان در زمینه های مختلف پرداخت و این نخستین باری بود که نام و مبحث هوش مصنوعی مطرح می شد.
مک کارتی که برای چهار دهه در دانشگاه استنفورد مشغول به کار و مطالعه بود، سال ۱۹۶۲لابراتوار هوش مصنوعی استنفورد را پایه گذاری کرد و چند سال بعد دستاورد او یعنی ابر رایانه "آبی ژرف" شگفتی آفرید.
در ماه می ۱۹۹۷این ابر رایانه موفق شد قهرمان اسطوره ای شطرنج جهان استاد بزرگ "گری کاسپاروف" را شکست دهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله پیشینه ماشین های شطرنج باز مراجعه کنید
در حالی که تمام دنیا این دستاورد را به عنوان موفقیتی بزرگ برای هوش مصنوعی می دانستند و تا مدت ها پیروزی ماشین بر انسان به تیتر اول اخبار تبدیل شده بود، مردی که برای نخستین بار موجبات این پیروزی را فراهم آورده بود، نظری متفاوت داشت. با وجود این موفقیت، مک کارتی اعتقاد داشت هوش مصنوعی هنوز راه طولانی ای را در پیش رو دارد.
وی همچنین موفق به ابداع زبان لیسپ یکی از تاثیرگذارترین زبان های برنامه نویسی رایانه ای در جهان شد و در توسعه سیستم های اشتراک گذاری زمان نقشی کلیدی ایفا کرد. سیستمی که بدون آن اینترنت مدرن به وجود نمی آمد.
مک مکارتی ملقب به «پدر ربات ها» توانست سه جایزه مهم، یعنی تورینگ در سال 1971 از طرف انجمن ماشین های رایانه ای، مدال ملی دانش امریکا در زمینه ریاضیات سال 1991 و جایزه پنجاهم فرانکلین در علوم رایانه سال 2003 را از آن خود کند.
وی مقالاتی بسیار متعددی در حوزه علوم رایانه ای، هوش مصنوعی و ریاضیات به انتشار رسانده و همچنین کتابی را با عنوان "فرموله کردن احساسات عمومی" منتشر کرده است.
طرح منطق فضای محدود و همچنین ابداع حساب دیفرانسیل وضعیت از دیگر دلایل شهرت جان مک کارتی بود.
هوش ماشینی و هوش انسانی
پیشینه ماشین های شطرنج باز
مشاهده اطلاعات بیشتر
نقل از سایت اچمز