نگاهی به کتاب ساختارهای پیاده ای برنده
از: آرش روغنی
کتاب ساختارهای پیاده ای برنده نوشته استاد بزرگ ایرلندی الکساندر بابورین و با ترجمه یاسر صبحدل چندین سال قبل توسط انتشارات شباهنگ وارد بازار شد ، این کتاب عمدتاً به بررسی یکی از مهمترین اسکلتهای پیاده ای که از بیشتر شروع بازیها میتوان به آن رسید میپردازد، به نظر من این کتاب در کنار کتاب میخالچیشین جالب ترین کتابها در زمینه این اسکلت پیاده است. من متن انگلیسی این کتاب را چند سال پیش به توصیه استاد بزرگ گولیف مطالعه کردم ، در این کتاب طرحهای طرفین به طور کامل همراه با چند مثال تشریح شده است ، همچنین به هر سه مرحله بازی ( شروع ، وسط ، آخر بازی) پرداخته شده است . ساختار های هم خانواده با پیاده منفرد مانند پیاده های آویزان و زوج پیاده ای منفرد نیز به طور خلاصه تر بررسی شده است . به نظر من مطالعه این کتاب برای بازیکنان با ریتینگ بالای 2200 میتواند مفید تر باشد هر چند مطالعه آن سطح بازی بازیکنان درجات پایینتر را نیز ارتقاء خواهد بخشید. این هم شرحی کوتاهی در باره کتاب:
اغلب من با این سؤال تکراری از سوی بازیکنان آماتور مواجه میشوم که چگونه میتوانند شروع بازی خود را تقویت کنند . اکثر بازیکنان دلیل باختشان را در مرحله شروع بازی جستجو میکنند ، زیرا با یک حرکت غیر منتظره از سوی حریف مواجه میشوند و بعد از چند حرکت به وضع بدی گرفتار میشوند . در این مورد می توان گفت که احتمالاً ضعف بازیکنان نه در شروع ، بلکه در وسط بازی است .
در شطرنج پیاده ها دلیل تحرک کمتر و عدم امکان عقب نشینی ، اسکلت بازی را تشکیل میدهند و سوارها در اطراف این اسکلت در حال تحرک هستند . تعداد اسکلت های پیاده ای که با توجه به پیاده های مرکزی طرفین به وجود میآید ، محدود است . شطرنج باز خوب کسی است که این اسکلت ها را بشناسند و بداند که در هر اسکلت چه طرح های برای طرفین وجود دارد و با توجه به وضعیت سوارها مناسبترین طرح را انتخاب کند و یا با طرح حریف مقابله کند.
به این ترتیب دلیلی برای نگرانی از اینکه حریف از حرکت های شناخته شده ما در شروع بازی خارج شود وجود ندارد ، زیرا آنچه که اهمیت دارد « طرح » است نه حرکت.